ПРОФИЛАКТИКА И ЗАРЕЖДАНЕ НА АВТОКЛИМАТИЦИ 

      

       За да функционира ефективно автомобилната ви климатична инсталация, тя се нуждае от профилактика веднъж годишно, дори и на пръв поглед според вас да изглежда, че работи нормално. Редовното обслужване позволява откриване и диагностициране на проблеми преди те да са предизвикали значителни щети на вашата автомобилна климатична инсталация.

       Един от най-простите и същевременно полезни начини да се поддържа климатичната система е да се включва и да се оставя да работи в продължение на 3-5 минути всеки месец, без значение кой е сезонът и какви са метеорологичните условия. Това ще осигури равномерна циркулация на компресорното масло в системата и ще предпази уплътненията от изсъхване, респективно намали загубите на фреон и спести инвестицията ви в допълване на големи количества ежегодно.

       Предвид средната възраст на автомобилния автопарк в България се оказва, че при настъпване на активния за ползване на климатик сезон над 90% от автомобилите са или с неработеща или с недозаредена климатична инсталация. Това от своя страна води до дискомфорт на пътниците в автомобила, а именно създаване на комфорт при пътуване е целта за внедряването на автомобилната климатична инсталация.

       Ние предлагаме диагностика и обслужване на автомобилната ви климатична инсталация посредством последно поколение и напълно автоматизирани станции на водещи в областта производители.

       Процедурата за диагностика и обслужване на автомобилната ви климатична инсталация включва следните проверки:

  •        Изправността на  вентилаторите на охлаждащия радиатор на двигателя в 20% от случаите се установява, че първа степен на вентилаторите не работи, а това води до авариен режим на автомобилната климатична инсталация.

  •        Изтегля се наличното в системата количество фреон, като изтегленият фреон бива претеглен, рециклиран и от него се отделя отработеното масло, необходимо за работата на компресора на климатичната система. Отработеното масло също бива претеглено, за да е ясно какво количество масло е изтеглено от ситемата, и след това преди зареждане на системата да бъде възстановено, но вече с ново масло.

  •        Автомобилната климатична система се вакуумира за интервал от 20 минути, след което се прави тест за наличие на пропуски. Вакуумирането има за цел също да изтегли от климатичната система влага и некондензирали газове, които възпрепятстват нормалната работа на системата.

  •        След нормално преминал тест с вакуумиране към системата се добавят оцветител, ново масло и съответното за всяка марка и модел количество фреон.

       

 

 

Партньори